Blog

18.08.2017 11:37
Že je srpen pojmenován po srpu určitě nikoho nepřekvapí. Je to prostě měsíc žní, práce v polích, měsíc první velké sklizně. O něco zajímavější může být jeho latinský název převzatý velkým množstvím dalších jazyků. Jméno slavného římského císaře Augusta se v dobách Římské říše používalo jako titul,...
18.07.2017 07:24
Dá-li se některý měsíc v roce označit za dobu růží, bude to rozhodně červenec. Všechno kvete, vzduch voní létem, nikomu se nechce zůstávat doma. Po svatém Jánu už se rozhodně můžeme koupat i ve volné přírodě a toho musíme dobře využít zejména v dnešní době, protože za pár týdnů už to kvůli kvalitě...
13.06.2017 17:04
Důvody, proč se lidé začnou zajímat o to, co a jak jedí, mohou být velmi různé. Někoho k otázkám týkajícím se výživy přivede idealismus, náboženské přesvědčení nebo duchovní cesta. Začínáme se zabývat kvalitou životního prostředí, tím, jak se chováme ke svému domovu, planetě Zemi, jak...
13.06.2017 11:11
Měsíc červen dnes vnímáme jako první letní měsíc, dětem končí školní docházka, začíná se jezdit na výlety - školní i soukromé - chystáme se na prázdniny a dovolené. V tradičním podání byl ale červen měsícem, kdy léto vrcholilo, což hezky dokládá anglický název hlavního červnového svátku -...
16.05.2017 16:00
LÁSKY ČAS? Květen bývá označován za měsíc zamilovaných, měsíc lásky. Říká se, že žena na prvního máje nepolíbená do roka uschne. Určitě bychom našli ještě další přísloví a zvyky spojující květen s romantikou. U našich předků se ale o žádnou romantiku nejednalo. Květen, a prvomájová noc zvlášť, byl...
07.04.2017 12:54
BAREVNÉ VELIKONOCE Asi nejtypičtějším svátkem jara, který se u nás dodnes dodržuje a slaví, jsou barevné, chutné a veselé Velikonoce. Vyjdeme-li z předkřesťanských tradic, jsou Velikonoce - Ostara - totožné s oslavou jarní rovnodennosti. Aby se křesťanství jasně vymezilo vůči pohanským kultům, byl...
03.03.2017 16:06
Letošní zima se nám zdála dlouhá a tuhá, na mnoha místech ještě stále leží sníh a jaru jako by se k nám ani nechtělo. Podíváme-li se ale pozorně do kalendáře a přečteme si minulé zkušenosti z pranostik, zjistíme, že je vlastně všechno v pořádku. Vždyť je teprve březen a první jarní den jsme ještě...
08.02.2017 14:11
Přestože je únor druhým nejchladnějším měsícem roku, který naši předkové využívali ke spoustě důležitých zimních činností - od vytahování ledů do studených sklepů a pivnic až po masopustní zabíjačky, přináší také paradoxně první předzvěst jara v podobě hromničního oteplení a předjarních bouří s...
03.01.2017 10:21
Nové začátky máme rádi. Rádi je chystáme, slavíme - a také oznamujeme. Nový začátek totiž znamená, že za sebou zanecháváme vše staré, nepotřebné, to, co nás nešlechtí, netěší, na co nejsme hrdi. A pouštíme se do dalších kroků jinak, lépe, radostněji. Nejspíš i proto bývají silvestrovské oslavy tak...
02.12.2016 11:35
Problém mnoha závažných civilizačních nemocí (CN) současné doby spočívá v tom, že je lékař zjistí, když už je pozdě. Jedná se o nemoci, které se vyvíjejí nepozorovaně po dlouhá léta a je tedy důležitá včasná prevence. Víme, že jsou to zejména převratné změny ve způsobu života, potravinových...
16.11.2016 14:39
Tykev obecná, či lidově dýně, je jednoletá teplomilná rostlina pocházející ze Severní Ameriky, kterou najdeme v mnoha odrůdách, v různých tvarech i barvách. Do Evropy se dostala v 15. a 16. století s prvními výpravami mořeplavců. Dochovala se semena tykví až 5000 stará, což...
26.10.2016 15:02
Patří k nám Svou barvou, tvarem, chutí i vlastnostmi je jedlý kaštan dokonalým představitelem období časného podzimu. Je škoda, že je u nás dodnes považován za exotickou zvláštnost. Asi proto, že nám po druhé světové válce zmizel z nabídky obchodů a tím pádem i z jídelníčku, takže si mnozí dnes...
17.10.2016 11:55
Mnoho lidí je nemocných. Klasická léčba často nezabírá, léky nefungují, jak se od nich očekává, a potíže se vracejí. Co s tím?   Nemoc má smysl Pojďme se podívat na nemoc ne jako na něco, co se stává bez příčiny, ale jako na něco, co má smysl, jako na „biologicky smysluplný proces“, jak nemoc...
11.10.2016 11:23
Doba přechodu léta do podzimu přináší krátké zastavení energie před tím, než se její pohyb obrátí opačným směrem. Jangové období expanze, horka, velké aktivity a plnosti máme za sebou a jinovou tendenci ke klidu, nehybnosti, stažení se do sebe a odpočinku teprve začínáme tušit. Je to okamžik...
01.08.2016 13:07
Rajče jedlé se z botanického hlediska řadí k ovoci, i když se používá jako zelenina. Rostliny vyžadují stanoviště na plném slunci chráněné před větrem a je třeba je vydatně zalévat kořenům, voda se nesmí dostat na list. Květy jsou opylovány hmyzem, avšak babičky doporučovaly na podporu opylení...
07.07.2016 17:42
Pravidelná konzumace kedluben přispívá k duševní svěžesti a zlepšuje náladu. :) Pro zahradníky Kedlubna je košťálovina pěstovaná pro zbytnělou dužnatou světle zelenou nebo tmavě červenou až fialovou stonkovou hlízu. Pěstuje se celý rok na polích i ve sklenících. Rané odrůdy se vysévají v únoru, v...
09.06.2016 14:31
Chřest lékařský, asparagus či lidově špargl, je typická jarní lahůdka s neobyčejně silnými léčivými a regeneračními účinky. Opravdu je příbuzný s okrasným asparágem, kterým si mnohá z našich babiček zdobila chodby a schodiště domů. Jedná se o vytrvalou rostlinu s bohatě větvenými lodyhami, jež...
05.05.2016 16:35
Brokolice patří ke starobylým zeleninám z Malé Asie, pěstuje se pro zdužnatělá květenství, která tvoří kulaté zelené růžice. Více se rozšířila až v průběhu dvacátého století.  Je to přechodná forma mezi květákem a ostatními košťálovinami. Vysévá se v lednu a únoru, koncem dubna se vysazuje do...
01.04.2016 17:51
Hrách setý, jednoletá chladnomilná popínavá rostlina je prastarou kulturní plodinou. Pochází ze středomoří, v syrovém stavu se považuje za zeleninu, sušený za luštěninu. V Evropě je znám již z období neolitu. Nejdříve se pěstoval hrách s drobným zrnem, až později velkozrnný. V době kolem...
04.03.2016 12:32
Známý léčitel páter František Ferda říkával: „Stačí sníst tři hrsti petržele a jednu hrst nastrouhané mrkve denně a máte všechny potřebné výživné látky.“ Teorie zdravé výživy také učí, že na rozdíl od většiny potravin, které v organismu vyvolávají kyselé reakce, je petržel jako jedna z mála...
Záznamy: 1 - 20 ze 81
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Novinky

Přihlaste se k odběru novinek:

Nejnovější video

Nejnovější rozhovor