Rozhovory

18.08.2017 11:39
Věří, že byliny jsou naší součástí. „Byliny jsou my. Když k nim budeme pozorní, můžeme se s nimi propojit a učit se od nich,“ říká Renáta Jahodová. O bylinách přednáší jinak: učí z nich dělat nejen čaje, masti a obklady, ale i to, jak s nimi navázat...
03.08.2017 10:05
K makrobiotice se dostala náhodou před 25 lety a vychovala na ní dvě děti. „Nikdy neměly antibiotika,“ říká Zuzana Terešová. Dnes vede soukromé terapie, lekce vaření a jídelní klub v Praze v Moravské ulici, kde vaří podle zásad makrobiotiky. To, co žije, vyučuje...
14.07.2017 09:55
Sledovat jen obsah živin toho, co jíme, nestačí. „Pro dobré zdraví je třeba starat se o svoje trávení a naučit se naslouchat tělu,“ říká odbornice na ajurvédskou dietetiku Magdalena Vargová. K výživovým trendům, dietám a doplňkům stravy radí přistupovat s rozvahou. Co...
26.06.2017 13:51
Ve vaření vidí převážně tvorbu, ne povinnost. Už ve 4. třídě upekla žloutkové věnečky. „Mamka měla v kuchyni velkou kuchařku s modrými deskami, já v ní často listovala a říkala si, mít tak Arabelin prsten a všechna jídla si přičarovat a ochutnat,“ říká vystudovaná...
12.06.2017 12:03
Existuje pravidlo: „Rozvíjej v sobě to, s čím za tebou lidé chodí nejčastěji pro radu. Tak jsem se dostala k vaření já,“ říká vystudovaná ekoložka, etnobotanička a lektorka vaření Ing. Kateřina Halamová, Ph.D. Kdy jste se začala zajímat o to, co jíte? Vařit mě bavilo...
14.02.2017 16:20
Bylinky jsou léky budoucnosti Stále více lidí se obrací k alternativním způsobům léčení nemocí. Třeba i pomocí bylinek. Ale děláme to špatně. „Bylinky nemůžeme užívat jako klasické léky, fungují jinak,“ vysvětluje bylinkářka a terapeutka z New Yorku Inga...
25.11.2016 11:47
Západní vs. východní medicína? Podle doktorky Šimkové by měly spolupracovat Během studia medicíny byla nadšená tím, co se dozvídala o fungování lidského těla. „Ale pak jsem narazila na knihy dr. Jonáše o akupunktuře a jiném pohledu na člověka. A to mě fascinovalo též. Bylo mi...
01.09.2016 16:30
Léky vás neuzdraví, jídlo ano. Přijel do Prahy, aby představil svůj koncept, jak se díky úpravě jídelníčku dožít vysokého věku ve zdraví. Novozélanďan Roger Green říká, že se musíme vrátit k co nejjednodušší stravě a obohatit ji o bylinky a super potraviny. A taky vynechat...
24.08.2016 13:02
Jste to, co jíte... to není fráze. Lásku k vaření získal od babičky, když ji jako malý pozoroval v kuchyni. Do Česka přijel, aby předával učení taoismu. „Je to něco, co mohou lidé dělat a prospívat tak sobě i druhým,“ říká taoistický kněz Nam Singh Tao Shi, který...
24.06.2016 12:58
Letos v červnu skončil první běh dvouletého studia a akademie má první absolventy. Při té příležitosti jsme se zeptali zakladatelky akademie, Jany Rose Kriváňové, na její dojmy a zážitky.   Milá Jani, tak máme první dvouletý běh za sebou a mne a čtenáře by zajímalo,...